Jaarlijks wordt er in februari een ponymeting georganiseerd met een officiële ponymeter. Uiteraard mogen paarden ook gemeten worden. Ook niet leden zijn welkom om hiervan gebruik te maken. De meting zal plaatsvinden aan de Uiterdijkenweg  in Luttelgeest. Een week van tevoren krijgt u een indeling en het adres toegezonden.

KNHS over ponymeting; “Alle pony’s moeten voor ze in de sport worden uitgebracht zijn gemeten. Het meten dient tot en met de achtjarige leeftijd jaarlijks plaats te vinden tussen 1 januari en 1 april. Wanneer een pony niet binnen die periode gemeten kan worden moet de pony voor de eerste start worden gemeten. De stokmaat is de hoogte van een vierkant staand paard of een pony zonder hoefijzers, gemeten van het hoogste punt van de schoft tot aan de grond. “

De KNHS kent vijf categorieën:

• Categorie A: stokmaat tot 117 cm
  • Categorie B: stokmaat van 117 cm t/m 126,9 cm
  • Categorie C: stokmaat van 127 cm t/m 136,9 cm
  • Categorie D: stokmaat van 137 cm t/m 148,0 cm
  • Categorie E: stokmaat van 148,1 cm t/m 156,9 cm
Ter informatie voor onze menners die twijfelen of zij hun pony moeten meten:
Algemeen wedstrijdreglement 2019, artikel 30, lid 11
Alvorens met een pony kan worden deelgenomen aan menwedstrijden dient de pony tenminste eenmaal te zijn gemeten door een KNHS-ponymeter conform de KNHS-meetprocedure. De KNHS-ponymeter registreert de gemeten schofthoogte in het paardenpaspoort. Voor pony’s met een schofthoogte tussen de 137 cm t/m 156,9 cm geldt, dat zij conform het gestelde in lid 3 van dit artikel tot en met het achtste levensjaar gemeten dienen te worden (jaarlijks).
Wedstrijdreglement mennen 2017
MAAR bij (officiële) (dressuur)wedstrijden moet je wel rekening houden met de volgende stokmaten per klasse:
– Alle paarden met een stokmaat t/m 148 cm gemeten zonder hoefijzers en 149 cm gemeten met hoefijzers zijn pony’s. Vanaf 148,1 cm en respectievelijk 149,1 cm zijn het voor de discipline mennen paarden en mogen dan ook uitsluitend in rubrieken voor paarden worden uitgebracht.
– In geval van meerspannen en langspannen moet het volledige span paard of pony zijn.
– In de rubriek enkelspan pony klasse L en M, tijdens een samengestelde wedstrijd en minimarathon, moet de schofthoogte van de pony minimaal 110 cm zijn
– Voor de klasse Z geldt dat de schofthoogte voor een enkelspan pony en een tandem pony minimaal 120 cm moet zijn en bij een tweespan en vierspan minimaal 108 cm moeten zijn.

Opgeven hiervoor kan via de mail naar acmvdeburcht@gmail.com.